Bij het optimaliseren van een website wordt doorgaans gekeken naar de content van de pagina’s, de meta data, waardevolle links en relevante zoekwoorden. Een ander belangrijk onderdeel, dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de laadsnelheid van de website. Website snelheid speelt namelijk ook een belangrijke rol bij zoekmachine optimalisatie, ook wel bekend als SEO.

In dit tweedelige artikel wordt uiteengezet hoe de laadsnelheid van uw website van invloed is op de gebruikerservaring en hoe zoekmachines de website snelheid meten bij het bepalen van de zoekmachine positie. Daarnaast worden enkele tips gegeven voor het optimaliseren van website snelheid en informatie over gratis tools die gebruikt kunnen worden om uw website snelheid te monitoren en te optimaliseren.

Het effect van website snelheid

In de snelle wereld waarin wij leven is iedereen op zoek snelle antwoorden, directe oplossingen en de juiste informatie binnen een zeer kort tijdsbestek. Het internet wordt hierbij gezien als de meest geschikte informatiebron. Vanwege de steeds snellere internetverbindingen en verhoogde downloadsnelheden zijn internetgebruikers ook gewend geraakt aan het snel laden van webpagina’s. Als een pagina niet snel genoeg laadt, dan zal een bezoeker de website snel weer verlaten. Daarnaast hebben Google en ook andere zoekmachines als doel om goed functionerende websites met de meest geschikte informatie aan zoekende internetgebruikers te tonen. Zodra zoekmachine spiders op een website worden opgehouden vanwege een trage laadsnelheid, zal dit een negatief effect hebben op de positie van de website in de zoekmachines. Na de Google Panda en Penguin update is website snelheid nog belangrijker dan voorheen.

Optimaliseren van website snelheid in 5 eenvoudige stappen

Aan de hand van enkele eenvoudige stappen kunt u de snelheid van uw website sterk verbeteren en optimaliseren. Hieronder volgen enkele eenvoudige stappen voor het optimaliseren van de snelheid van uw website, zonder dat daarvoor specifieke programmeerkennis is vereist.

1. Optimaliseer de afmetingen van afbeeldingen
Grote afbeeldingen met een hoge resolutie zijn ideaal om af te drukken, met niet altijd geschikt voor gebruik op uw website. Voordat u een afbeelding op uw website gaat uploaden, is het daarom van belang dat u met een fotobewerkingsprogramma de afmetingen en kwaliteit van de afbeelding alvast aanpast. Als u pas na het uploaden de afbeelding met een HTML-editor bijvoorbeeld verkleint, dan verandert slechts de afbeelding op het scherm terwijl de volledige afbeelding daadwerkelijk wordt geladen. Deze laatstgenoemde methode zorgt voor een aanzienlijke vertraging van de laadsnelheid van een webpagina.

2. Gebruik de juiste bestandstype voor uw afbeelding
Naast het optimaliseren van de afmetingen van uw afbeelding, is het ook van belang dat u de juiste bestandsformaat kiest voor gebruik op uw website. De beste bestandstypen zijn (in volgorde van belangrijkheid): JPG, PNG en GIF. JPG (JPEG) is de beste bestandstype voor het web en uiterst geschikt voor foto’s. PNG en GIF zijn meer geschikt voor achtergrondafbeeldingen, logo’s en buttons met weinig kleuren. Het fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop beschikt bijvoorbeeld over een handige optie om uw afbeelding geoptimaliseerd voor het web op te slaan.

Volgende week volgt een uitgebreide beschrijving van de overige 3 tips voor het optimaliseren van de website snelheid, als onderdeel van een doeltreffende SEO strategie.


Gerelateerde artikelen
Website snelheid optimaliseren voor SEO – deel 2