Website snelheid speelt een belangrijke rol bij zoekmachine optimalisatie (SEO). In deel één van dit artikel is het belang van website snelheid en het effect van een trage website reeds uiteengezet. Daarnaast zijn ook de eerste twee stappen voor het optimaliseren van de laadsnelheid van webpagina’s beschreven. Hieronder volgen nogmaals de tips:

1. Optimaliseer de afmetingen van afbeeldingen
2. Gebruik de juiste bestandstype voor uw afbeelding

Onderstaand vindt u een overzicht van de overige stappen voor het verbeteren en optimaliseren van de snelheid van uw website.

3. Maak gebruik van caching
Het gebruik van caching zorgt voor een snellere laadtijd van webpagina’s. Een cache is een tijdelijk geheugen waar onderdelen van een website of webpagina worden opgeslagen. De onderdelen van een webpagina worden zodoende niet elke keer uit de database opgevraagd, maar direct uit de cache geladen. In het Content Management Systeem (CMS) kunt u doorgaans zeer eenvoudig de cache inschakelen. Indien u zeer frequent wijzigingen op webpagina’s doorvoert, is het van belang dat u de cache na de aanpassingen leegt om de wijzigingen daadwerkelijk direct te kunnen zien.

4. Voeg niet te veel plugins toe aan uw website
Website plugins (of plug-ins) zijn eenvoudig te installeren, voor vele doeleinden inzetbaar en uiterst functioneel. Het gebruik van een grote hoeveelheid aan verschillende plugins op uw website, zorgt voor een drastische vertraging van de laadsnelheid van uw webpagina’s. Wees daarom selectief bij het gebruik van plugins en informeer altijd over de gevolgen voor de website snelheid voordat u een plug-in gaat installeren.

Het gebruik van bepaalde social sharing plugins kan daarnaast ook de laadsnelheid van een pagina vertragen. De afwezigheid van social share buttons op uw website heeft als gevolg dat de mogelijkheden om uw content via social media te delen, aanzienlijk worden beperkt. Deze beperking is ook van invloed op SEO, aangezien het veelvuldig delen van uw content via social networks een positief effect heeft op de positie van uw website in de zoekmachineresultaten. Sommige CMS platformen hebben een social sharing functie ingebouwd. Indien u een social sharing plugin aan uw website wilt toevoegen, lees dan altijd eerst de gebruikersbeoordelingen over de laadsnelheid en de algemene gebruikerservaring, voordat u gebruik gaat maken van een bepaalde plug-in.

5. Gratis tools voor het monitoren en optimaliseren van website snelheid
Om de snelheid van uw website te testen en te verbeteren, kunt u gebruik maken van verschillende gratis tools. Google heeft enkele krachtige tools beschikbaar waarmee u de laadsnelheid van uw webpagina’s kunt analyseren en optimaliseren.

  • Google PageSpeed Tool
    Met deze tool kunt u de prestaties van uw website analyseren. Daarnaast geeft deze tool ook suggesties voor het optimaliseren van de website prestaties, evenals het optimaliseren van de mobiele versie van uw website. De Google PageSpeed tool is zowel online als via een plugin in de browser te gebruiken.
  • Google Webmaster Tools
    De Google Webmaster hulpprogramma’s zijn ideaal voor het optimaliseren van uw website voor zoekmachines. Ook met behulp van deze tools worden de prestaties van uw website getoond, waaronder data en overzichtelijke grafieken over de gemiddelde laadtijd van de webpagina’s.

Heeft u advies nodig bij het toepassen van website optimalisatie? Bezoek dan gerust de website van Online Performance Experts. Ons team van SEO Specialisten adviseert u graag over het succesvol toepassen van website optimalisatie, als onderdeel van een doeltreffende SEO strategie.
Gerelateerde artikelen
Website snelheid optimaliseren voor SEO (deel 1)