Google heeft een nieuwe tool gelanceerd waarmee marketeers spamlinks kunnen opruimen en zodoende hun website SEO kunnen verbeteren. Deze zogenaamde Disavow Links Tool  is een langverwachte functie voor webmasters die mogelijk getroffen zijn door de Penguin update. Echter, kort na de aankondiging gaf Matt Cutts in onderstaande Google Webmaster video aan dat de meeste sites niet gebruik hoeven te maken van deze tool, zelfs als een website over enkele kwalitatief slechte links beschikt.

In de video licht Matt Cutts het volgende toe: “Wij willen er nogmaals op wijzen dat de meeste mensen niet gebruik van deze tool hoeven te maken.” Het hoofd webspam van Google wilt hiermee aangeven dat deze spam links tool niet nodig is voor webmasters die geen gebruik hebben gemaakt van agressieve SEO.

Wanneer is het gebruik van de spamlinks tool wel vereist?

De Disavow Links Tool is een handig hulpmiddel bij het elimineren van ongewenste links. Het gebruik van deze tool resulteert echter niet direct in een hogere positie in de zoekresultaten. Volgens Google dient dit hulpmiddel niet worden beschouwd als een eerste stap richting het verwijderen van spamlinks. Marketeers worden namelijk geadviseerd om webmasters te verzoeken om een link te verwijderen, indien er sprake is van een gekochte link, linkfarms of andere linknetwerk praktijken. Wordt de link vervolgens niet verwijderd, dan kan gebruik gemaakt worden van de spamlinks tool om de ongewenste links te elimineren.

Om gebruik te kunnen maken van de Disavow Links Tool kunnen marketeers een tekstbestand met ongewenste links aanmaken en het bestand vervolgens uploaden in de Google Webmasters Tool. Zodra er nieuwe spam links worden ontdekt, dan kan de link eenvoudig aan de lijst worden toegevoegd. Google is daarbij niet verplicht om links te verwijderen als de zoekmachine van mening is dat het verzoek niet legitiem is. Daarnaast worden de links niet direct verwijderd, maar kan het zelfs enkele weken duren voordat de ongewenste links uiteindelijk zijn verdwenen.

Het identificeren van ongewenste links

Eerder dit jaar heeft Google een hulpmiddel geïntroduceerd, waarmee marketeers en webmasters een lijst van alle binnenkomende links kunnen downloaden. Deze functie is zeer handzaam om inzicht te krijgen in de meest recente links die naar uw website verwijzen. Google adviseert daarom ook om de lijst te gebruiken bij het identificeren van links die een negatieve invloed hebben op uw positie in de zoekmachine. Bij het gebruik van onnatuurlijke links wordt door de zoekmachinegigant een waarschuwing verstuurd, waarin drie voorbeelden worden gegeven van spamlinks. Aan de hand van deze voorbeelden is de webmaster is staat om soortgelijke links in de lijst op te sporen en vervolgens te verwijderen.

Indien er slechts sprake is van enkele onnatuurlijke links, dan zal dit weinig effect hebben op de positie van de website in de zoekresultaten. Uitsluitend websites die gebruik maken van link schemes of een andere vorm van Black Hat SEO dienen gebruik te maken van de spamlink tool. Google heeft tevens aangegeven dat naar aanleiding van de meest recente Panda en Penguin updates, websites met slechts enkele spam links weinig tot geen verschuiving van de positie in de zoekmachine  kunnen verwachten.

Bent u benieuwd op welke wijze uw website SEO sterk verbeterd kan worden? Op de website van Online Performance Experts vindt u aanvullende informatie over het uitvoeren van een succesvolle zoekmachine optimalisatie. Daarnaast staat ons team van SEO Specialisten uiteraard ook klaar om al uw vragen te beantwoorden.