Linkbuilding is niet meer wat het geweest is. Met behulp van artikel marketing of het gebruik van linkbuilding pakketten wordt tegenwoordig niet meer hetzelfde resultaat bereikt. In plaats daarvan draait het vandaag de dag allemaal om content marketing, gericht op het versterken van uw kennisleiderschap op zowel uw website als op het gehele web. Met name na de Penguin update speelt een natuurlijke linkopbouw een essentiële rol bij zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO. Of u nu wel of niet bent geraakt door de Penguin update, aan de hand van 8 linkbuilding oplossingen kunt u zich beter beschermen tegen de huidige en toekomstige Penguin updates.

1. Publiceer regelmatig nieuwe en waardevolle content

Het regelmatig toevoegen van nieuwe content met creatieve en uitnodigende koppen zorgt ervoor dat zoekmachine crawlers terugkeren naar uw website. Bezoekers worden tevens aangemoedigd om te linken naar de meest recente content op uw site, waardoor lezers uw website ook als een belangrijke informatiebron gaan beschouwen.

2. Creëer meer landingspagina’s

Om uw website beter te organiseren kunt u meer landingspagina’s creëren en het aantal relevante webpagina’s uitbreiden. Hierdoor kunt u meer links aantrekken en kunnen bezoekers beter door uw website navigeren. Bezoekers kunnen hierdoor sneller een antwoord op een vraag of een oplossing voor een probleem vinden.

3. Ontwikkel een duidelijke sitemap

Een sitemap is waardevol voor zowel uw bezoekers als zoekmachine crawlers. Met behulp van een sitemap kunnen bezoekers sneller de gewenste informatie raadplegen. Daarnaast worden alle webpagina’s geïndexeerd door de zoekmachines. De webpagina’s worden hierdoor sneller gevonden, waardoor linkbuilding ook breder kan worden ingezet.

4. Zorg voor gevarieerde en natuurlijke links op uw site

Indien u bijvoorbeeld gebruik maakt van twee interne links, dan dient u tenminste één externe link aan uw webpagina toe te voegen.

5. Maak gebruik van verschillende keywords in de anchor text voor interne links

Maak gebruik van Long Tail keywords bij het linken van verschillende locaties op uw website naar uw landingspagina’s. Probeer de belangrijkste keywords slechts toe te voegen aan één op de drie links.

6. Voeg kwalitatieve, relevante en inspirerende content toe aan de website

Creëer waardevolle, relevante en actuele content dat is afgestemd op een breed publiek. Bied de content aan in diverse vormen. Infographics kunnen bijvoorbeeld voor meer backlinks zorgen dan enkel het aanbieden van een tekstuele pagina. Video’s en afbeeldingen worden doorgaans sneller gedeeld via social media.

7. Verbeter uw aanwezigheid op social media

Bied uw content aan via social media en start het dialoog met uw doelgroep, volgers en fans om meer social links aan te kunnen trekken. Natuurlijke links die worden verkregen via social media zijn daarnaast uitermate resistent tegen algoritme updates van zoekmachines.

8. Controleer uw links regelmatig

Om een kwalitatieve en natuurlijk linkbuilding te kunnen waarborgen dient u regelmatig uw links te controleren. Hieronder volgen enkele tips.

  • Kwalitatieve backlinks zijn afkomstig van diverse websites. Zodra een website beschikt over veel inkomende links van één domein, dan wordt de indruk gewekt dat er sprake is van webspam.
  • Inkomende links dienen daarnaast afkomstig te zijn van relevante websites die betrekking hebben op hetzelfde vakgebied of expertisegebied.
  • Bij het linken van interne webpagina’s is het van belang dat webmasters ook gebruik maken van een mix van exacte en brede anchor text links, zodat de artikelen iedere keer weer als uniek worden beschouwd.
  • Tenslotte dienen backlinks afkomstig te zijn van betrouwbare en geloofwaardige websites.

Het publiceren van unieke en gerichte content is de meest effectieve weg naar succesvolle “White hat” linkbuilding. Daarentegen is het van wezenlijk belang om op de hoogte te zijn van de juiste aanpak indien u geraakt bent door een zoekmachine algoritme update. Hierdoor bent u in staat om snel met uw website te herstellen en uw online zichtbaarheid binnen een korte tijd te verbeteren.

Wilt u graag een deskundig advies over succesvolle linkbuilding, als onderdeel van een krachtige SEO strategie? De specialisten van Online Performance Experts adviseren u graag over de mogelijkheden.

Heeft u zelf ook suggesties voor het aantrekken van natuurlijke backlinks? Dan zijn wij ook uiteraard benieuwd naar uw suggesties. Deel gerust uw ervaringen hieronder.