Matt Cutts, hoofd van het Google webspam team, heeft ruim een week geleden de lancering van Penguin 2.1 via zijn Twitter account aangekondigd. Dit is de eerste officiele aankondiging na de lancering van Google Penguin 2.0 in mei. Ondanks dat Cutts heeft aangegeven dat deze laatste update slechts van invloed is op 1% van de zoekresultaten, blijkt Penguin 2.1 een grote impact te hebben op de Google ranking van uiteenlopende websites.

Analyseer de impact van de Google Penguin 2.1 update op uw site

Om na te gaan of Google Penguin 2.1 ook impact heeft gehad op uw website, adviseren wij om het organische zoekverkeer naar uw site de komende weken te monitoren. Met behulp van website analyse software kunnen webmasters eenvoudig alle website statistieken vanaf de lancering (4 oktober 2013) bekijken en analyseren. Is er sprake van een dag waarop het aantal bezoekers sterk is gedaald, dan kan dit erop wijzen dat uw website is geraakt door de laatste Penguin update. Een sterke toename in het verkeer naar uw site kan duiden op het feit dat een belangrijke concurrent door de update is getroffen.

Bescherm uw website tegen een lagere Google ranking

Matt Cutts blijft voortdurend benadrukken dat websites hun SEO strategie niet hoofdzakelijk moeten richten op linkbuilding. In plaats van de focus te leggen op het aantrekken van links, moet juist meer aandacht worden besteed aan het creëren van de beste user experience. Het aanbieden van kwalitatief hoogstaande content dient centraal te staan binnen uw complete SEO strategie. Door het creëren van overtuigende content, in de vorm van bijvoorbeeld kennisgerelateerde en oplossingsgerichte artikelen, zijn uw bezoekers sneller geneigd om de informatie te delen. In het kort; met behulp van een gerichte content marketing strategie zult u vanzelf natuurlijke links aantrekken.

Getroffen door Google Penguin 2.1? Check backlinks

Door middel van het analyseren van de website statistieken kan geconstateerd worden of uw website is getroffen door de laatste Penguin update. Als uw site is geraakt door de laatste update, dan heeft uw webmaster de taak om uw backlink profiel snel op te ruimen. Het is namelijk van belang om uw linkprofiel op te schonen voordat de Google webcrawlers uw site opnieuw bezoeken.

4 tips voor het opruimen van uw linkprofiel

Om u snel op weg te helpen bij het opruimen van uw backlink profiel, volgen hieronder 4 praktische tips.

1. Analyseer uw linkprofiel

Penguin bestraft onnatuurlijke linkbuilding. Het uitsluitend aanbieden van nieuwe content en het vergroten van uw aanwezigheid op social media zal niet leiden tot herstel van uw Google ranking. Zorg daarom voor een grondige analyse van uw linkprofiel.

2. Zorg voor gevarieerde anchor teksten

Google Penguin 2.1 richt zich op links met exact match anchor text, oftewel links met primaire zoekwoorden in de anchor tekst. Zorg er daarom voor dat zowel uw interne als externe links met gevarieerde anchor teksten worden weergegeven. Creëer bijvoorbeeld ook links met secundaire en relevante keywords in de anchor text.

3. Controleer regelmatig alle nieuwe backlinks

Zorg ervoor dat uw website ook naar verloop van tijd geen nieuwe onnatuurlijke links aantrekt. Controleer regelmatig alle inkomende links. Check backlinks op betrouwbaarheid, kwaliteit, relevantie en variatie. Houd uw backlink profiel schoon, door onnatuurlijke en kwalitatief slechte links direct te verwijderen.

4. Onderneem direct actie: ruim uw backlink profiel snel op

Probeer zo snel mogelijk te herstellen van de Penguin 2.1 update, zodat uw Google ranking binnen korte tijd kan worden verbeterd. Bouw daarnaast natuurlijke linkbuilding op via social media. Stimuleer backlinks van verschillende relevante, geloofwaardige en autoritaire sites. Voorkom duplicate content, overmatig gebruik van keywords en links voorzien van een anchor text met hetzelfde zoekwoord.

Wilt u graag meer informatie over het identificeren van kwalitatieve backlinks en aantrekken van natuurlijke links, als onderdeel van uw SEO strategie? De linkbuilding specialisten van Online Performance Experts helpen u graag verder.