Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een online marketing strategie om financieel succes te kunnen realiseren. Specialisten, kleine ondernemers, organisaties en zelfs grote multinationals maken uitvoerig gebruik van deze marketing strategie. Bij de uitvoering van een online marketing plan worden verschillende SEO tools ingezet, met als doel om het online succes van een organisatie aanzienlijk te vergroten. In dit artikel wordt een uiteenzetting gegeven van de laatste technieken en ontwikkelingen op het gebied van SEO.

SEO strategieën

Bij een SEO strategie worden verschillende methoden toegepast om de zoekwoorden van een website te optimaliseren voor zoekmachines. Het doel achter deze methoden, is het verkrijgen van een hogere waardering in de resultaten van zoekmachines. Het behalen van een toppositie in de zoekresultaten kan op twee manieren worden gerealiseerd: het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige content en het gebruik van legitieme zoekmachine optimalisatie technieken is één manier. De andere tactiek gaat schuil onder de naam ‘Black hat SEO’. Wat voorheen als een legitieme zoekmachine optimalisatie techniek werd beschouwd, kan vanwege de laatste updates van het zoekalgoritme van Google, plotseling vallen onder de noemer van ‘Black hat’. Vanwege de drastische wijzigingen die Google de laatste twee jaar heeft doorgevoerd, zijn in de online wereld de laatste maanden al vele vernietigende klappen uitgedeeld.

Voor de eigenaar van een website is het daarom van cruciaal belang om goed op de hoogte te zijn van de zoekmachine optimalisatie technieken die daadwerkelijk onder Black hat SEO vallen en daartegenover de middelen die worden beschouwd als legitieme ‘White hat SEO’. Hieronder wordt het verschil tussen beide technieken nader toegelicht.

White hat SEO vs. Black hat SEO

Google heeft een overzicht van alle richtlijnen opgesteld en beschikbaar gesteld, waarin een beschrijving wordt gegeven van de belangrijkste White hat SEO tools. Het gebruik van passende zoekwoorden in een domeinnaam, pagina titel, body tekst en ankerteksten zijn enkele voorbeelden van een White hat tactiek. Zolang de content goed leesbaar is en een pagina niet overvol staat met zoekwoorden, valt deze techniek onder White hat SEO. Daarnaast heeft Google het afgelopen jaar al meer dan 500 updates doorgevoerd. De twee grootste en meest invloedrijkste updates zijn de Panda update en de recente Penguin update. De Panda update is ingevoerd om de Google zoekmachine ranking terug te dringen voor websites die geen voordeel of meerwaarde aan de eindgebruiker bieden. De Google Penguin update richt zich daarnaast specifiek op webspam. Websites die de kwaliteitsrichtlijnen van Google overtreden krijgen hierdoor een lagere positie in de zoekmachineresultaten toebedeeld. De Penguin update bestraft technieken die, ook voor de aankondiging van de update, vallen onder de Black hat technieken. Een voorbeeld hiervan is keyword stuffing. Websites die zich aan de richtlijnen houden, oftewel legitieme zoekmachine optimalisatie technieken toepassen, hebben volgens Google niets te vrezen. Het actief gebruik van webspam tactieken, met het doel om de zoekresultaten te manipuleren, wordt echter hard aangepakt.

Zoekmachine optimalisatie in 2012

Vorig jaar stond social networking SEO nog in de kinderschoenen. Vandaag de dag is Social Media SEO een belangrijk onderdeel van een SEO strategie. Voor internet professionals is het daarom noodzakelijk om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing en zoekmachine optimalisatie. Maar wat wordt vandaag de dag beschouwd als legitieme White hat SEO? Verschillende onderdelen van de website, zoals de prestaties van de website, de snelheid van het laden van een webpagina, het design, de lay-out en de locatie van de navigatie vallen nu ook onder zoekmachine optimalisatie. Daarnaast zijn verschillende aspecten, waaronder de kwaliteit van de content van een website, het gebruik van content op alle onderliggende webpagina’s, de gebruikerservaring en gebruiksvriendelijkheid, onderdeel van effectieve en legitieme White hat SEO.

Wilt u graag een specialistisch advies over de inzet van zoekmachine optimalisatie voor uw website? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier. Ons team van SEO Specialisten ondersteunt u graag bij het opstellen en uitvoeren van een effectieve SEO strategie.