Video marketing heeft het afgelopen jaar een steeds prominentere plaats in de online marketing mix ingenomen. Ondernemers zetten online video in om consumenten op een visuele wijze over specifieke producten of diensten te informeren. Ook bij online adverteren wordt video content veelvuldig ingezet om potentiële klanten aan te moedigen tot een bepaalde actie of aankoop over te gaan. Daarnaast beseffen ook online marketeers het belang van het gebruik van online video, als onderdeel van hun content marketing strategie.

De taak van een online marketeer is het creëren van een effectieve video marketing strategie, waarmee optimale aandacht van de gewenste doelgroepen wordt getrokken. Om de beste ROI te behalen dienen video’s daarom ook geoptimaliseerd te worden voor een duidelijke zichtbaarheid en vindbaarheid in zoekmachines. Hieronder volgen 5 tips om het maximale uit de mogelijkheden van video marketing te halen.

5 tips om optimaal rendement uit video marketing te halen

1. Video hosting en het verspreiden van video content

Online video content in 2014Bij het uitzetten van een video marketing strategie is het van belang om de juiste online kanalen te kiezen voor het verspreiden van video content. YouTube wordt doorgaans genoemd als het belangrijkste online kanaal. En dat is ook niet verrassend, gezien het feit dat het online video platform momenteel na Google de grootste zoekmachine ter wereld is. YouTube bedient daarnaast meer dan 800 miljoen actieve gebruikers per maand. Naast het verspreiden van video content via YouTube, Vimeo, Facebook evenals Twitter en LinkedIn, is het essentieel dat alle video’s ook via uw corporate website worden aangeboden. Door middel van zelfstandige video hosting kunt u met uw website meer profiteren van de SEO voordelen van de video content. Ook alle backlinks verwijzen direct naar uw zakelijke website, in plaats van een verwijzing naar YouTube of andere online video platforms. Om een optimale website snelheid te kunnen blijven garanderen, kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van een externe server voor uw video hosting.

2. SEO optimalisatie met behulp van ondersteunende tekstuele content

Zoekmachines indexeren alle tekstuele content van websites. Los van het gebruik van relevante en rendabele keywords, zien veel online marketeers over het hoofd dat ondersteunende tekstuele content noodzakelijk is voor SEO optimalisatie van de online video. Bestaat uw video content bijvoorbeeld uit een kort nieuwsoverzicht of een beknopte samenvatting van het dienstenaanbod, zorg dan voor een ondersteunende tekst die dieper ingaat op het specifieke onderwerp. Bij het promoten van een product kunt u statistieken, onderzoekresultaten en overige ondersteunende content aan de webpagina toevoegen. Dit is niet alleen van belang voor SEO optimalisatie, maar ook een belangrijk middel om uw publiek te overtuigen van de toegevoegde waarde van uw product of dienst. Zorg daarnaast ook voor een transcript, samenvatting of verhaallijn van de informatie die in de video wordt besproken.

3. Relevante call to action buttons en gerelateerde content

Om een optimaal rendement uit uw video marketing campagne te halen, is het raadzaam om uw video player op een specifieke landingspagina te plaatsen. Creëer een landingspagina met een relevante en geoptimaliseerde URL ten behoeve van SEO optimalisatie. Plaats pakkende call-to-action (CTA) buttons en gerelateerde content rond uw online video, om een lage bounce rate te kunnen realiseren. Een verleidelijke call-to-action houdt namelijk de aandacht van kijkers vast tijdens het bekijken van de video. Zodra de video is afgelopen is het van belang dat u gerelateerde video content, een blog post of bijvoorbeeld een white paper aanbiedt, om de aandacht van de bezoeker vast te houden en online conversie te stimuleren. Zorg daarnaast voor verschillende call-to-action buttons om uiteenlopende bezoekers op basis van hun behoeften te stimuleren om tot een bepaalde actie over te gaan.

4. Kies de juiste video player

Online video player voor HTML5 en Flash formaatIn de huidige mobiele wereld wordt online video via verschillende mobiele apparaten bekeken. Zorg er daarom voor dat uw video’s en corporate webpagina’s op verschillende randapparaten toegankelijk zijn. Om een optimale gebruikerservaring voor al uw kijkers te kunnen garanderen, dient uw video marketing strategie daarom ook afgestemd te zijn op alle mobiele apparaten. Maak bijvoorbeeld gebruik van een HTML5 video player met Flash ondersteuning. Hierdoor kan uw video content op het merendeel van alle mobiele apparaten en in de meeste browsers worden afgespeeld.

5. Social sharing van uw online video content

Als organisatie deelt u ongetwijfeld zelf uw video content met relevante social networks, maar u wilt uiteraard ook alle kijkers aanmoedigen om uw video’s te delen. Plaats daarom duidelijk zichtbare social sharing buttons direct naast de video op uw landingspagina. Ook het aanbieden van een embed-code is een nuttig hulpmiddel voor het stimuleren van social sharing. Al uw video content beschikt immers over belangrijke bedrijfsinformatie, inclusief logo, call-to-actions in de transcript, pop-ups en annotations met CTA. Stimuleer bezoekers daarom om de video met behulp van een embed-code op hun website of blog te plaatsen. Hierdoor kunt u nog meer kwalitatieve backlinks aantrekken en de naamsbekendheid van uw onderneming vergroten.

70 procent van content marketeers zet online video inZowel content marketing als video marketing staat hoog in de lijst van marketinginstrumenten die ondernemingen in 2013 nog intensiever willen inzetten. Een online video campagne is voor vele online marketeers nog onbekend terrein. Echter, de aanpak op het gebied van SEO optimalisatie, conversie en gebruikservaring is duidelijk vergelijkbaar met de benaderingswijze van een content marketing campagne. Video marketing richt zich immers ook op het aanbieden van waardevolle content.

Wilt u graag een deskundig advies over het effectief verspreiden van uw video content? De content marketing specialisten van Online Performance Experts adviseren u graag over de mogelijkheden.